Jak na domácí klobásy

říjen-recept-01

Tak jako máme rádi vaření, jsme velkými příznivci uzení a zde bychom se s vámi rádi podělili o náš osvědčený recept na domácí klobásky.

Nejdříve co budete potřebovat na 5 kg díla, což bude po vyuzení cca 4 kg klobásek:

3 kg vepřový bůček bez kůže

1 kg vepřová plec

1 kg hovězí krk

Přidejte 100 g soli a nechte odpočívat, 1-3 dny v lednici nakrájené na menší kousky či proužky. Při mletí Vám to pak mlýnek vrátí :-) a hlavně sůl pěkně prostoupí do masa.

Poté tohle vše pomelte a to v poměru 0,5 kg bůčku a 1 kg hovězího krku najemno na řezné desce číslo 3 mm. Zbytek pomelte dle Vaší chutě. My zkoušeli desky 12 mm až 20 mm a kdo si potrpí na pořádné kousky masa v klobásách pomele si na ledvince. https://www.znackovenadobi.cz/vyhledavani/?string=ledvinky

Je to čistě o tom jak to komu vyhovuje a na to lze přijít jen dalším zkoušením :-) 

Po umletí doporučujeme opět zchladit v lednici, aby se nám při míchaní neuvolňovala z masa bílkovina a zrovna si připravte do lednice 1/5 litru vody, kterou také nechte co nejvíc zchladit.

Poté již můžeme maso okořenit, jak to už také záleží na chuti. Nejdůležitější je dodržet poměr masa a soli, ostatní už je dochucování, i když mnohdy také důležité. My kořeníme takto:

10g Mletý pepř

12g Paprika pálivá

25g Paprika sladká

25g Kmín drcený

80g Česnek

1-2g Nové koření (mleté)

1-2g Muškátový oříšek

15g Kmín celý

Vše důkladně promíchejte zalévejte ledovou vodou. Míchání zabere třeba i 30 minut. Je i důležité, aby maso drželo na ruce, když jí otočíte dlaní dolů. V případě, že mícháte v parném létě je lepší třeba chvíli přestat dát zase do lednice a potom pokračovat. To je velmi důležité.

Jakmile máte hotovo dejte opět do lednice přes noc zaležet, ale není to úplně nutné pokud už jste měli dopředu nasolené maso. Nacpěte do střev např. kalibr 32/34 mm a naplňte mlýnkem s nabíjecí soupravou, nebo plničkou. Střeva důkladně propláchnout od soli a poté nechat klidně i 2 hodiny ve vlažné vodě. Bude se tak daleko lépe plnit.

Zase důležitá věc, po naplnění nechte někde viset. V domácích podmínkách lze využít i sušák na prádlo:-) Jde o to aby se klobásky do udírny nedávali mokré.

Rozpalte udírnu tak hodinku a poté vkládejte klobásy. My udíme cca 6-7 hodin rozmezí 60-70 stupňů. Tady už záleží i na udírně každá může udit jinak. Použili jsme bukové dřevo a opravdu jsou vynikající!!!

Na mletí masa jsme použili mlýnky Porkert https://www.znackovenadobi.cz/mlynky-porkert/ a řezné desky vyrábějící do těchto mlýnků firma KDS, kterých u nás naleznete nepřeberné množství různých velikostí https://www.znackovenadobi.cz/drevene-krajeci-desky/

Na plnění klobásek postačí opět mlýnek Porkert s nabíjející sadou příslušné velikosti https://www.znackovenadobi.cz/nabijeci-soupravy/ 

K výrobě můžete využít samozřejmě i dalších produktů, které naleznete na našem e-shopu jako jsou například dřevěná prkýnka https://www.znackovenadobi.cz/drevene-krajeci-desky/ či vynikající nože https://www.znackovenadobi.cz/noze-a-brousky/  

 

A takhle to vypadá v udírně cca po 4 hodinách uzení:

 

Hotovo :-) 

 

 

 

 

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.