Jaké nádobí je nejlepší? V. Je keramický povrch marketingová bublina?

jake_nadobi_v_keraamikaMožná si to taky pamatujete, svého času se v médiích objevovaly informace o škodlivosti „teflonu“ (PTFE). Z něj se měly během vaření uvolňovat látky lidskému zdraví nepříznivé. Špatná pověst nádobí s nepřilnavými povrchy šla ruku v ruce s oblibou  nádobí s keramickým povrchem.

Co je to vlastně keramický povrch?

SOL – GEL je výrobní proces, který slouží pro přípravu převážně keramických materiálů. Jde o transformací kapalného systému (SOL) na pevnou strukturu (GEL). Dnes je v oblasti vaření touto technologií vyráběn všeobecně známý keramický povrch. Jedná se o technologii, jíž jsou vytvářeny skleněné a keramické gely (gel) formou krystalizace tekutých roztoků (sol) s obsahem mikročástic. Tyto gely se nanášejí do předehřátých korpusů nádob jako vícevrstvé nástřiky a po vyžíhání v peci při teplotách nad 200 °C na nich vytvářejí dokonale kompaktní rovnoměrnou vrstvu. Ta se vyznačuje vysokou tepelnou odolností (až 450 °C) a hladkostí. Tyto povrchy si získaly svou popularitu díky množství barevných variant, ve kterých se vyráběly. Dokázaly oživit šeď kuchyňského nádobí vyráběného do té doby jen v tmavých barvách.

kolimax_cerammax_pro_comfort_panev_26

tip:  pánev Cerammax Pro Comfort 3 v 1 s dvouvrstvým nepřilnavým keramickým povrchem

A marketingově vyvolaná bublina – tvrzení, že jsou díky tomu, že povrchy na bázi SOL – GEL „neobsahují PFOA“ (perflourooctanická kyselina, která je klasifikována jako těžce odbouratelná látka škodlivá pro životní prostředí a lidský organismus), výrazně lepší a zdravější než povrchy na bázi PTFE, se nakonec ukázala jako velmi účinná. Ke koupi keramických pánví přesvědčila velké množství zákazníků.

Jaké má tedy keramické nádobí výhody?

Dlužno podotknout, že keramický povrch je dnes ve všech ohledech a vlastnostech s výjimkou několika málo vlastností (a těmi jsou tepelná odolnost až do 450 °C a inertnost vůči skladování potravin), překonána moderními typy nepřilnavých povrchů na bázi PTFE s vnitřními vyztuženími různými částečkami slíd a jiných materiálů. Z výzkumů předních renomovaných výrobců vychází jasně najevo, že zatím žádný keramický povrch není schopen nahradit vlastnosti PTFE. Nepřilnavost keramických povrchů dosahuje maximálně 20% životnost v porovnání s pánvemi opatřenými vyztuženými povlaky na bázi PTFE. Keramika je křehká a má malou roztažnost, a tím pádem na tenkých pánvích při teplotních výkyvech praská a odprýskává.

Kvůli horším antiadhezivním vlastnostem a tedy i horší nepřilnavost na nádobí s keramickým povrchem nemůžete vařit zcela bez tuku, ale sem tam ho musíte vymazávat. Výrobky můžete pořídit mj. u značek Kolimax, Tescoma, Tefal, Flonal, Ballariny, Greenpan a dalších.

kolimax_cerammax_pro_comfort_sada

tip: sada keramického nádobí 10 dílů Kolimax Cerammax Pro Comfort

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.