Jaké nádobí je nejlepší? IV. Jak se o „teflonové“ nádobí starat

jake_nadobi_iv_teflonove_nadobi V předchozím dílu jsme popsali, jak si výrobci nádobí s nepřilnavým PTFE povrchem usnadňují práci a proč jsou některé výrobní technologie nevhodné. Respektive, proč takto vyrobené nádobí mnoho nevydrží. Dnes vám povíme, proč se „teflonový“ hrnec, ve kterém jste dělali guláš, začal rychle loupat.

Na PTFE povrch používejte vhodné náčiní

Nejkvalitnější pánve (většinou od evropských výrobců Cezarrino, Top Alulit, Baf, Woll, AMT Gastrolux, Swiss Diamond) s vícevrstvými povrchy jsou díky vnitřním vyztužením proti poškození odolné.

Stále však platí, že na tyto nepřilnavé povrchy doporučujeme používat plastové, gumové a dřevěné náčiní. Pokud přece jen zapomenete a třeba pánev poškrábete, rozhodně to neznamená, že byste ji museli hned vyhodit, Její nepřilnavé vlastnosti zůstanou zachované, i když životnost výrobku se tím zkrátí.

Indukční kastrol se skleněnou poklicí Castey

Náš tip: ⇨ Indukční kastrol se skleněnou poklicí Castey

V nádobí s nepřilnavým povrchem neskladujte guláš ani polévky

A náš poslední tip je důležité upozornění: všechny povlaky na bázi PTFE jsou porézní a jsou určeny na vaření, nikoli na skladování. Při skladování kyselých nebo zásaditých jídel (např. guláše, zeleninové polévky nebo leča) dochází k prolínání těchto kyselých a zásaditých látek do pórů suspenze a poté i ke korozi základního materiálu nádoby (hliník). Tato koroze následně způsobuje loupání nepřilnavé vrstvy.

Z toho plyne: nikdy neskladujte žádná jídla v nádobách s nepřilnavými povlaky.

A závěrečné shrnutí naší „teflonové“ série?

  • Levné výrobky jsou vlastně drahé, nic nevydrží
  • Volte pánve vyráběné technologií tlačením nebo gravitačně lité
  • Používejte dřevěné nebo plastové náčiní
  • V nádobí neskladujte gulášky :)
Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.