Jaké nádobí je nejlepší? III. Proč levné „teflonové“ pánve nic nevydrží

jake_nadobi_iii_teflonove_nadobi V Nádobí s nepřilnavým povrchem, především pánve, najdeme téměř v každé české domácnosti. I když se jednu dobu zdálo, že je vytlačí keramické nádobí, v kuchyních se s nimi budeme ještě dlouho setkávat: jsou lehké, potřebují minimum tuku a také péče o ně je velmi snadná.

Někdo má s „teflonovými“ pánvemi špatnou zkušenost: kroutí se a především se nepřilnavý povrch odlupuje nebo se rychle prodře. Co dělat, aby dlouho vydrželo? Ukažme si nejdřív, jak takové nádobí vzniká a jaké jsou jeho typy.

Samotný PTFE jako materiál má sice skvělé nepřilnavé vlastnosti, ale je velmi měkký. Dá se tedy snadno poškrábat, jak ví asi každý uživatel. Aby se měkkost povrchu minimalizovala a povrch byl odolnější, přidávají se do nástřiků různé vyztužující přísady - materiály. Právě tyto materiály a jejich množství v suspenzi tvoří rozdíl v kvalitě mezi různými značkami a dávají nádobí společně s materiálem použitým na korpus nádoby její konečné vlastnosti.

Hliníkové lisované nádobí nic nevydrží

Levné varianty pánví jsou vyráběny lisováním plechu, na kterém je metodou rolovaní nanesena nepřilnavá vrstva PTFE. Většinou jednovrstvé a bez jakéhokoli vyztužení. Tyto pánve do průměru materiálu max 2 mm mají životnost nejvíc půl roku. Rády se kroutí a rychle se z nich loupe nepřilnavý povrch. Jsou však levné – začínají už na cenách kolem 200 Kč. Patří mezi ně nejlevnější řady velkých prodejců nádobí, ale i „no name“ značky v řetězcích)

Nádobí vyrobené tlačením z hliníkového plechu má dobrou životnost

Tyto pánve jsou vyráběny z hliníkové plechu tloušťky 2 – 6 mm a opatřeny kvalitnějšími vícevrstvými povrchy bez nebo s vnitřním vyztužení (záleží na výrobci). Pánve jsou stabilní s dobrou nepřilnavou úpravou. Mají výrazně vyšší životnost než předchozí jednovrstvé bez vnitřního vyztužení. Patří mezi ně dražší řady velkých prodejců nádobí, Italské značky Flonal, Ballariny a jiné) v cenách od 800 Kč.

Hliníkové nádobí lité vysokotlakem se loupe

Tyto pánve jsou vyráběny metodou vysokotlakého lití do kokil. Mají tloušťku 3 – 6 mm a jsou opatřeny kvalitnějšími vícevrstvými povrchy bez vnitřního vyztužení. Pánve jsou stabilní s dobrou nepřilnavou úpravou. Velkým problémem u tohoto druhu pánví bývá odprýskávání povrchu z důvodu napěnění základního materiálu hliníku při vysokotlakém lití. Tyto bublinky uzavřené uvnitř v těle nádoby poté = při neustálém zahřívání a ochlazování vybublávají na povrch a způsobují loupání povrchu. Pánve jsou stabilní, dobře vedou teplo povrchy mají nižší životnost než předchozí. Většinou Čínští a někteří Italští výrobci v cenách od 500 Kč.

Hliníkové gravitačně lité nádobí má vynikající odolnost

Tyto pánve jsou lity metodou gravitačního lití do kokil a jsou tloušťky 5 – 10 mm a opatřeny nejkvalitnějšími vícevrstvými povrchy s vnitřním vyztužením. Pánve jsou stabilní s vynikající nepřilnavou úpravou. Pánve jsou těžké, výborně vedou teplo, povrchy mají vynikající odolnost proti mechanickému poškození běžným použitím. Většinou evropští výrobci (Cezarrino, Top Alulit, Baf, Woll, AMT Gastrolux, Swiss Diamond) v cenách od 1.500 Kč.

panev Cezarrino

Náš tip: ⇨ Cezarrino grilovací pánev

Jak jsme již minule zmiňovali, mnozí z nás nepřilnavé materiály PTFE zaměňují s teflonem. Ale to je konkrétní registrovaná značka materiálu vyvinutého společností DuPont, který však nepoužívají všichni výrobci nepřilnavého nádobí.

Existuje více špičkových dodavatelů nepřilnavých povlaků (Whitford, Weilburger, ILAG a další) a tito všichni se předhánějí ve vývoji a své „receptury“ a výrobky neustále zdokonalují. Například nejnovější povlaky mají jedinečné složení nepřilnavých povrchů, které obsahuje i tvrdou keramickou bázi a je obohaceno safírem případně oxidy titanu. Povedlo se tak odstranit největší minus a nádobí odolá i používání kovového kuchyňského náčiní.

Takže náš závěrečný tip? Levné „teflonové“ pánve, vyráběné metodami lisováním a litím, mnoho nevydrží. Pokud si koupíte v hypermarketu nejlacinější pánev, s velkou pravděpodobností se vám do půl roku začne v důsledku nevhodné výrobní technologie loupat. Pokud chcete kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem, vždy vybírejte vyrobené tlačením nebo gravitačně lité.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.