Co jíst a vařit v zimě - suroviny, které vás zahřejí

Víte, že kromě čepice a šály vás v zimě zahřejí také některé potraviny? V tomto chladném období potřebuje organismus dostatek vitamínů a minerálů – naštěstí však existují přírodní zázraky, které nejenže mění kalorie na teplo, ale navíc nám dodají vše, co lidské tělo potřebuje. Vyberte si z nich své oblíbené. Pochutnejte si a zahřejte se! 

Nejen horké polévky patří mezi zimní nezbytnosti. Přinášíme přehled surovin, které by ve vaší kuchyni neměly chybět – obzvláště v nejchladnějším období roku. Zahrňte je do svého jídelníčku. Obsahují totiž důležité živiny, pomáhají udržet tělesnou váhu a ještě zahřejí – tělo i duši. Které to jsou?

Zázrak jménem CHILLI


Chilli papričkám neodolá každý, kdo to má rád opravdu ostré. Kromě toho, že jsou vynikající v pálivých pokrmech, jsou také zdravé. Obsahují kapsaicin a ten to všechno způsobuje – dráždí chuťové buňky, působí afrodziakálně a zvyšuje obranyschopnost. Navíc je zdrojem vitamínu C a zcela nečekaně také betakarotenu a železa. Výhodou chilli je kromě chuti právě jeho schopnost zahřát. Má však ještě jedno velké plus – pomáhá při spalování tuků. Není to skvělé?

Tip s chilli: Nejste zrovna polévkoví? Vsaďte na chilli con carne! Recept plný fazolí, mletého masa a chilli potěší opravdové gurmány a při správném servírování zahřeje i na pohled.

chilli-con-carne-zahreje-v-zime

V čem si připravit nejlepší chilli con carne?

panev

Klasika jménem ČERNÝ PEPŘ


Piperin je látka, která stimuluje nervový systém a pomáhá při naší termogenezi. A právě tuto látku obsahuje černý pepř, součást každodenního života stráveného v kuchyni. Jako další z ostrých koření zahřeje už jen svou chutí. Výhodou pepře je především jeho hojné používání – znáte snad recept, kam pepř nepatří? V zimě vás zahřeje v polévkách, omáčkách nebo třeba na mase. Záleží na každém, co kdo preferuje.

Tip s pepřem: Zahřejte se výbornou krémovou polévkou z červené řepy. Tato podzimní potravina je zásobníkem draslíku, vitamínu C a vlákniny. Polévku okořeňte dle chuti a nezapomeňte na nezbytný pepř. Aby vás ještě více hřála, ozdobte ji křenovým nočkem – smíchejte křen se zakysanou smetanou. Křen patří stejné skupiny potravin, které prohřívají a jsou nesmírně zdravé.

Voňavý ZÁZVOR


Zázvor, pomocník při nachlazení, nesmí v zimě chybět ani ve vaší zásobárně hřejivých a zdravých potravin. Zázvor pomáhá prostřednictvím látky gingerol. Posiluje imunutu a hřeje. Dá se používat do sladkých i slaných pokrmů. Takový zázvorový čaj s medem a citrónem – umíte si představit lepší společnost na studené zimní večery?

Tip se zázvorem: Jestliže byste si kromě čaje uvařili také něco dobrého k snědku, máme pro vás tip. Spojte zázračný zázvor s dýní. Dýně jsou poskytovatelem vitamínů B a betakarotenu. Dýňová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem zahřeje a provoní celou vaši kuchyni.

Prohlédněte si konvice na čaj

konvice-na-caj_1

Kouzlo SKOŘICE


Vůni skořice nic nenahradí. Toto koření zahřívá, podporuje funkci sleziny, snižuje krevní tlak a mírní nadýmání. Navíc má protizánětlivé a antibiotické účinky. Proto skořici nezapomeňte zařadit do zimní spíže. Víte, že se skořicí můžete vstávat? Než zalejete kávu v konvičce horkou vodou, přidejte lžičku skořice. Taková ranní káva probudí vaše smysly a současně vás zahřeje.

Tip se skořicí: Vyzkoušejte voňavé a lahodné spojení tří hřejivých koření: kurkumy, kayenského pepře a skořice. Zlaté mléko je zdravý nápoj, který můžete pít před spaním pro navození klidu. Stačí povařit mléko, kurkumu, kajenský pepř a skořici. Osladit můžete medem. Pozor, nápoj je návykový a snadno se stane vašim příjemným večerním rituálem.

skorice-na-vareni

Zima sice pomalu končí, ale dny jsou stále chladné a trošku prohřátí našemu tělu pomůže. Připravte si nějaký záhřevný nápoj nebo jídlo a dejte nám vědět, zda jste se pořádně prohřáli.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.